SPK Başkanı Gönül’den ‘Borsa’ mesajı
Son dönemde GYO’lara ciddi bir ilginin olduğunu belirten Gönül, şöyle konuştu: “Borsada şu anda 48 gayrimenkul yatırım ortaklığı bulunuyor. 2023 yılında değeri 350 milyar liraydı. Bu yılın 350 milyar lira, 550-600 milyar lira değerle bitmesini bekliyoruz.”
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Günul, sektörün önde gelen etkinliklerinden biri olan İstanbul’da düzenlenen 19. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Gayrimenkul Zirvesi’nde GYO’ların piyasalar için çok önemli yapılar olduğunu söyledi. Sermaye ve borsalar.
Gönüll, GYO’ların gayrimenkul yatırımı yapan yatırımcılara borsa aracılığıyla yatırımlara ortak olma olanağı sağladığını söyledi. Bu temettü dağıtım taahhüdünün yanı sıra yatırımcılardan temettü konusunda olumlu geri dönüşler almış olmaları da dikkat çekicidir.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (REF) modellerinin son dönemde daha fazla ilgi görmeye başladığını kaydeden Gönül, şunları kaydetti: “Şu anda borsamızda 2023’te değerlenecek 48 Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı var. 350 milyar liraydı” . Değeri 550 ila 600 milyar lira civarında olacak. değerle bitirmeyi hedefliyoruz. dedi
GYO’lara ciddi bir ilginin olduğunu vurgulayan Gönül, şöyle konuştu: “İnşaat şirketlerinin GYO olarak halka arz edilmesine sadece finansman açısından değil, aynı zamanda gelişme ve markalaşma açısından da ciddi bir talep olduğunu görüyoruz. GYO olmak isteyen önemli sayıda şirket var. “Talep var.” Gelecek yıl da dağıtarak kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
“GYF’lerin fon büyüklüğü 2025’te 150 milyar liraya yaklaşacak”
SPK Başkanı Gönül, halka açılan şirketlerin tamamen tescil edildiğini ve SPK denetimine tabi olduğunu, yapılan çalışmaların hızla tescil edilip tamamlandığını açıkladı.
Günol, gayrimenkul yatırım fonlarına ilginin yoğun olduğunu ve çok sayıda yatırım fonu kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu yıl yatırım fonlarının projelere yatırım yapmalarının önünü açtık, böylece sadece tamamlanmış projelere değil, aynı zamanda yatırım yapmalarına da olanak sağladık. devam eden veya erken GYF projelerinde olduğu gibi” Project GYF dediğimiz bu fonları dönüştürüp yeni bir Project GYF oluşturmak için birçok planımız var. Fon büyüklüğüne ulaşmasını bekliyoruz.
GYO projelerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tanındığına dikkat çeken Günol, şunları kaydetti: GYO projeleri henüz oluşum aşamasında. Bu fonların yüzde 50’sinin konuttan oluşmasını zorunlu kıldık. Bu konuyu kentsel dönüşüme özel olarak kullanılabilmesi için öne çıkardık. Bunun değerlemenin artmasına yardımcı olabileceğini umuyoruz.
– “Temettü dağıtımı GYO pazarının daha çok büyümesine sebep olacak”
SPK Başkanı Gönül, 2017 yılındaki önceki girişimlerde, gayrimenkul sertifikalarında ölçeğin çok önemli olması nedeniyle yeterli ölçeğe ulaşılamadığına dair şikayetlerin olduğunu hatırlattı.+
Gunnoll, “Umduğunuzu alıp almadığınızı sorarsanız buradaki likidite çok yüksek değildi ve beklentiler karşılanmadı ama bu likiditeyi daha büyük projelerle finanse edebiliriz” diye konuştu. bir başarısızlık. dedi. Günol, sermaye piyasasının gelişmesi için gereken her şeyi yapmaya devam ettiklerini açıkladı.
GYF projesi bunun en güncel örneğiydi. Burada başka bir enstrümana ihtiyaç duyulursa mutlaka onun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Günol, gayrimenkul yatırım fonundan temettü ödemesine ilişkin şunları söyledi:
Şöyle devam etti: “Belki bizim sorunumuz değil ama şirketlerin borsada kâr dağıtmasına olumlu bakıyoruz. Yatırımcı sadece şirketin değerinin artmasından değil, temettülerinden de faydalanırsa bu şirkete olan bağlılığı artar.” Yatırımcı, temettü aldığı şirketi uzun yıllar yönetmenin keyfini yaşıyor. Bunu GYO’lara da yansıtırsak. Borsada hisse senedi paylaşan şirketlerdeki yatırımcıların daha istikrarlı olduğunu görüyoruz.